Gezond leven… Maar wat is nu gezond? Bestaat ‘gezond eten’?

Diëten, ken je dat liedje? Atkins dieet, Dukan dieet, Weight Watchers, soepdieet, … Maar zijn ze ook zo gezond als ze zelf doen uitschijnen? Wat is nu gezonde voeding?

hilarious-quote-about-diets

Eerst even nakijken, wat zegt de Dikke Vandaele over dieet?

di·eet (het; o; meervoud: diëten)
leefregel wat eten en drinken betreft, bv. op medische gronden of om af te vallen

Wat leren we hieruit? Een dieet is niet specifiek om af te vallen, je kan ook een dieet moeten volgen om gezondheidsredenen, bijvoorbeeld bij diabetes, glutenallergie, lactose-intolerantie, … In dat geval is het dieet gewoon écht gezond voor je. Je past je eten en drinken aan, aan je ziekte, wat gewoon levensnoodzakelijk is voor je gezondheid.

Als je wil afvallen, komt het dieet in een ander daglicht. Het klinkt ook niet zo goed vind ik… Hoe vaak hoor je ‘dat mag ik niet eten, want ik ben op dieet’. Heel wat diëten houden zelfs risico’s in voor je gezondheid. Ze zijn meestal gericht op bepaalde voedingsmiddelen, waardoor je van andere voedingsmiddelen soms tekorten opbouwt. Meestal ga je er op korte termijn wel van afvallen, maar zo’n dieet kan je gewoon niet je hele leven volhouden.

Wat kan je dan wel doen? Gezond leven gaat niet enkel om ‘afvallen’. Er zijn mensen die alles kunnen eten wat ze willen en niet aankomen, maar zijn ze daarom gezond bezig? Zo’n mensen (no offence, heb je niet zelf voor gekozen) denken vaak niet na wat voor een ‘troep’ je lichaam binnengaat. Er zijn misschien geen onmiddellijke consequenties, maar later als je ouder wordt, kan je hier de gevolgen van moeten dragen. Daarom is het gewoon beter, voor iedereen, om even stil te staan bij je eetpatroon en hier en daar wat (kleine) aanpassingen te doen.

Ik ging zelf veel researchen in boeken. Er zijn zoveel ‘methodes’ om gezond te gaan eten dat ik soms zelf ook even de draad kwijt ben. Ik heb een paar leuke boeken waar ik veel ideeën uit haal. Als ik even wil weten wat ik allemaal binnenkrijg en het weer wat onder controle wil krijgen, dan tel ik macro’s in MyFitnessPal. Het gebruiken van pure ingrediënten vind ik het allerbelangrijkste, dus zo weinig mogelijk pakjes en zakjes. Ook probeer ik geraffineerde suikers wat te vermijden en niet alle koekjes en chips die ik op mijn weg tegenkom, binnen te smokkelen. Mijn yoghurt/kwark zoet ik bijvoorbeeld liever met agavesiroop (natuurlijke suiker) of stevia dan met kristalsuiker.

groentemarkt

Ook afwisseling vind ik een belangrijke key. Magere yoghurt als ontbijt, slaatje voor lunch en een boterham met mager beleg voor avondeten? Klinkt alvast heel gezond, maar je lichaam wordt eraan ‘gewoon’. Afwisselen is toch gewoon ook veel leuker? Wat ook héél leuk is, is natuurlijk de combinatie met sporten. Als coach potato word je niet fit, geloof dat maar!

Is dit dan de sleutel voor een gezond leven? Sja, wie weet dat… Het werkt voor mij, ik voel me er goed door en dat is volgens mij het allerbelangrijkste.

Als je het zelf moeilijk hebt met zoeken naar wat goed voor je is, dan ga je best te rade bij een diëtist. Laat je niet afschrikken, een diëtist is er niet enkel om af te vallen. Je kan er ook terecht wanneer je wil aankomen, wanneer je meer wil weten over gezonde voeding of sportvoeding en natuurlijk ook als je wat wil afvallen.

Wat is voor jou gezond? Eet je soms suikervrij, paleo, vegetarisch? Of probeer je, net als ik, gewoon gezondere keuzes te maken?

Liefs!

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

5 gedachten over “Gezond leven… Maar wat is nu gezond? Bestaat ‘gezond eten’?

 1. maartjetb schreef:

  Leuk artikel! Ik heb net de MyFitnessPal app gedownload. Super handig dat je de barcodes kunt scannen en dan invoeren hoeveel je ervan gegeten hebt. Volgens mij werkt tie niet helemaal qua vitamines want met 100g blauwe bessen vindt tie dat ik nog geen vitamine C heb binnengekregen, dat lijkt me sterk hahaha. Ik was wel even verbaasd hoe weinig calorieën ik mag binnenkrijgen op het moment dat 0,5 kg per week zou willen afvallen (overdag zit ik voornamelijk, helaas!).

  • Heleen schreef:

   Ik ook, van mij neemt hij automatisch 1200 dacht ik… Maar ik heb dankzij mijn inspanningstest meer info gekregen over mijn rustmetabolisme enzo dus ik neem wel iets meer hoor:) het is geen personal trainer dus wat gezond verstand erbij vind ik wel een must;)

   • maartjetb schreef:

    Ja ik neem ook wel meer dan dat, anders krijg volgens mij nooit de benodigde voedingsstoffen binnen. Maar het is in ieder wel handig om de verdeling eiwit/koolhydraten/vetten bij te kunnen houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *