Waarom zou je sporten met een app?

Dankzij lovely friend Stefanie kwam ik gisteren terecht bij dit artikel. Als je geen zin hebt om te lezen, vat ik even voor je samen: het artikel op de Nederlandse website Emerce heeft als titel ‘sporter kan nauwelijks meer zonder app’. Hardlopers en fietsers maken meer en meer gebruik van apps op hun smartphone of activity trackers. De meest gebruikte apps zijn Hardlopen met Evy (oftewel ‘Start to Run’), Runkeeper en Runtastic. Ik merk dat ook heel veel mensen gebruik maken van Nike+. Nike Fuelband, Jawbone, en Garmin Vivofit zijn de meest gebruikte activiteitstrackers. Hier wil ik toch graag even op ingaan…

Runkeeper

activity tracker

I admit… Ik maakte tot een halfjaar geleden héél intensief gebruik van Runkeeper. Een activity tracker had ik niet, maar sinds een maand draag ik een ‘Vifit’ bij me, die mijn stappen telt. Tijdens het lopen neem ik  sinds november mijn Polar RC3 met hartslagband met me mee. Eerlijk is eerlijk, ik track dus ook lekker mee, maar het gaat me niet meer om het ‘tonen’ aan anderen van ‘kijk ik sport’. Het draait om mijn eigen gezondheid en het doelgericht trainen.

De activity tracker hoorde bij onze weegschaal en gaat samen met een smartphone app. Interessant om eens te zien hoe veel (of hoe weinig!) stappen je zet per dag. Mijn gewicht (en spier- en vetpercentage in hoeverre dit correct is) houd ik hier ook bij. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om deze informatie ook met anderen te delen… Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en een andere levensstijl, dus wat heb je dan aan mijn ‘cijfertjes’?

hardlopen met een app

Wat het hardlopen (of wandelen of fietsen) betreft… Persoonlijk vind ik het wel motiverend als iemand anders net 10 kilometer ging lopen. Je krijgt zin om zelf je sportschoenen aan te trekken en erop uit te trekken. Helemaal niets mis mee met die runapps dus volgens mij. En al helemaal niet met ‘hardlopen met Evy’ of ‘Start to Run’, want deze zijn speciaal ontwikkeld om je te steunen tijdens het starten met hardlopen. Topuitvinding vind ik.

Hardlopen Nike

Als jij je er dus goed bij voelt om je run (of fietstochtje) te tracken met bijvoorbeeld Runkeeper, wie ben ik dan om daar tegenin te gaan? Het is een fijne leidraad om je progressie bij te houden, maar je moet weten dat dit nooit 100 % correct is. Als je het wat professioneler wil aanpakken, raad ik wel een degelijk sporthorloge met hartslagmeter aan. In welke hartslagzones je moet trainen ontdek je door je te laten testen, dat kan bijvoorbeeld met een stofwisselingsanalyse, zoals ik een tijdje geleden deed. Online vind je ook heel wat formules om je hartslagzones te gaan bepalen, maar of die ook correct zijn laat ik graag in het midden.

uitdaging

Wat denk je van mijn voorstel om eens met z’n allen een dagje héél bewust te sporten: gewoon enkel jij, je sportoutfit en de omgeving. Geen sportvriend(in), geen hartslagmeter, geen smartphone, geen activity tracker. Geniet even van de natuur en plots zie je héél wat meer van wat er om je heen gebeurt. Doe je mee? En laat je nadien even weten hoe het was, of je iets ontdekt hebt? Zou ik héél erg leuk vinden!

Ik heb morgen zelf een lactaattest en ga zondag dus een dagje rust inplannen, mijn geen-snufjes-run zal dus voor volgende week zijn, maar ik zou het fijn vinden als je meedoet!

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

11 gedachten over “Waarom zou je sporten met een app?

  1. De Smaak Van Laura schreef:

    Ik heb toevallig hier ook wat overgeschreven, want ik draag 24/7 een Jawbone. En ik loop hard met de runkeeper-app. Maar af en toe ren ik hard zónder telefoon en ook zonder muziek want inderdaad: de omgeving is zo mooi en dan hoor je ook gelijk die vrolijk fluitende vogels 😉

  2. Jenn schreef:

    Ik loop ook met runkeeper, maar dat doe ik vooral om het resultaat te kunnen zien na afloop. Ik zorg ervoor dat hij niet praat en houd me verder helemaal niet met mijn telefoon bezig. Ja, het lesje van Evy speelt, maar verder zit hij in mijn sportarmband en komt hij er niet uit voordat ik thuis ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *