Workout: een balletje slaan op het golfterrein!

Ik probeerde eens een nieuwe sport… golfen! In mei 2015 vond namelijk ‘Golf Sensations‘ plaats in Oostende. Van vrijdag 22 mei tot en met maandag 25 mei kunnen zowel ervaren golfers, als beginners en andere nieuwsgierigen hun golfskills ontdekken en trainen op de Wellington golfbaan in de Koningin der Badsteden. Golfen is de laatste jaren aan populariteit gestegen, clubs tellen tot 13% meer leden dan 5 jaar geleden. Ook bij de jongeren steeg het aantal geïnteresseerden de laatste tien jaar met 22%!

_04R5279

Om alvast wat meer te weten te komen over golfen, ging ik te rade bij Denis De Wagheneire, één van de organisatoren, ook een volleerde golfspeler.

Hoe startte jij zelf met golfen?
Ik ben eigenlijk met een golfclub geboren. De sport is sinds generaties een familiale gelegenheid. Ik had dus niet veel keus 😉
Had je na de eerste keer al de smaak te pakken?
Als kleine jongen speelde ik vooral omdat het van mij verwacht werd en omdat « iedereen » het beoefende. Veel genot putte ik er echter niet uit, met uitzondering van de stages waar ik vooral naartoe ging om tijd door te brengen met mijn vrienden. Tijdens mijn adolescentie heb ik beslist om ermee te stoppen. Ik vond mijn interesses in andere sporten zoals hockey bijvoorbeeld. Het pas toen ik startte met mijn eerste job dat ik op eigen houtje de sport ben gaan appreciëren. Ik werkte toen namelijk voor een evenementenbedrijf dat een groot marktaandeel had in de organisatie van Corporate golfevents. Bij het zien van de golfbanen kon ik het niet laten en ben ik mijn clubs terug uit de kast gaan halen. Sindsdien speel ik terug sporadisch maar met veel plezier.
_EA-0055
Wat is de voornaamste reden dat jij blijft golfen? Wat is er zo leuk aan? 
Eerst en vooral omdat ik enorm hou van deze sport. De sporttak vergt discipline, mentale kracht en een vorm van concentratie die je alles kan doen vergeten.  Het is de enige sport ter wereld waar je je eigen scheidsrechter bent en je jezelf dan ook strafpunten moet geven voor fouten op de golfbaan. Ook de etiquette die verbonden is aan golf maakt deel uit van mijn levenswaarden: rekening houden met de andere, respect voor natuur, … Ik heb recent nog een video gezien op Facebook die deze argumenten nog extra aanvult. Ik blijf ook golfen omdat het deel uitmaakt van mijn job: vandaag organiseer ik nog steeds golfevenementen.
Veel mensen associëren golfen met ‘rijke mensen’, is dat zo? Is golfen duur?
Eerlijk? Golf is niet dé goedkoopste sport. Maar de associaties die worden gemaakt zijn zeer vaak fout. Vandaag bestaan er heel wat initiatieven die de golfsport toegankelijk maken. Je hoeft vaak zelf geen materiaal aan te schaffen om te starten. In starterspaketten, die je al kan bekomen aan 90 euro voor 3 maal 2 uur met een erkende golfprofessional, wordt de huur van de clubs meestal inbegrepen. Zo kan je voor jezelf uitmaken of je verder wilt in de sport of niet. Mocht dat zo zijn, dan kan je overgaan tot de aankoop van materiaal, dat trouwens in grote getale te vinden is op de tweedehandsmarkt. Onnodig dus om de laatste technologie aan te kopen om aan de slag te kunnen. Qua keuze van golfclub bestaan er verspreid over het Belgisch grondgebied voldoende « practices » – of oefenzones – die al dan niet over een aantal holes beschikken en waar je je eerste stappen in de sport kan maken. Anderzijds, zoals in alle sectoren, heb je natuurlijk exclusievere clubs waar de bedragen flink kunnen oplopen.
Ha, dat maakt het al wat duidelijker vind ik… Hoe werkt de competitie eigenlijk? Is het vergelijkbaar met minigolfen, hoe minder slagen je hebt tot de hole, hoe meer punten?
Dit wordt ingewikkeld! 😉 Eigenlijk heeft iedere golfspeler die zijn brevet heeft behaald (dat is na het behalen van een minimum aantal punten tijdens een open boek schriftelijk examen en een praktisch examen) een handicap. Dit is een maatstaf die het niveau van de speler weergeeft. Iemand met een lage handicap is een betere speler dan iemand met een hoge handicap. Een « 0 »-handicaper is een professional en iemand met 36 hcp is een starter. Tijdens de competities kan een golfspeler zijn handicap verbeteren. De meeste wedstrijden worden gespeeld in de club waarin de golfer lid is. Als iemand beter speelt dan zijn handicap, zakt zijn handicap ook.
Afhankelijk van de spelformule worden de slagen als volgt berekend: strokeplay (de wedstrijden die je op TV ziet) betekent dat je alle gespeelde slagen optelt. De speler met het minst aantal slagen wint. Single Stableford is een formule waarbij iedereen een aantal punten krijgt in functie van zijn handicap. Die punten worden afgetrokken van het aantal slagen. Afhankelijk van het aantal slagen per hole worden punten verzameld. Dan is het diegene die het meest aantal punten heeft de winnaar. Hopelijk is dit wat duidelijk. Voor mij lijkt dit evident 😉
Ik begrijp het (denk ik)! Tot slot: welke raad kan je geven aan een échte beginneling?
Mijn raad:
  1. Begin er zo vroeg mogelijk mee. Zoveel mensen die starten op oudere leeftijd beklagen het zich dat ze niet vroeger begonnen zijn.
  2. Wees geduldig. De sport heb je niet op 1, 2, 3 onder de knie. Van zodra het wel zo is zal een nieuwe wereld voor je open gaan!
  3. Tracht wat vrienden en/of familie mee te trekken zodat jullie elkaar kunnen motiveren, uitdagen, …

Ik ben nu wel erg benieuwd wat golfen mij kan bieden! Wie weet ben ik een natuurtalent… Wil je nog iets kwijt over het evenement, Denis?
Ik wil graag melden dat Golf Sensations open is voor iedereen en juist een algemeen beeld wil geven over de golfsport, zowel naar ervaren spelers als naar niet-golfers toe. Iedereen, maar dan ook iedereen, is er welkom. We zullen voor deze gelegenheid de oefenzone (practice) opbouwen in de tribune van de paardenrenbaan van Oostende (Ostend Sea Place). Voor 13,5 euro kan een ouder met kind (minder dan 12 jaar) binnen om hele dag balletjes te slaan, initiatie te volgen, … Ook voor de kleinsten hebben we aangepast didactisch materiaal om hen te leren golfen!

Klinkt top! Ik zal er alvast zijn en neem dus ook enkele lezers mee! 

Ging jij ooit al golfen? Lijkt het je leuk?

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

3 gedachten over “Workout: een balletje slaan op het golfterrein!

  1. Eveline schreef:

    Hehe, leuk! Ik heb 2 jaar geleden een initiatie golfen gehad op een studiereis in Egypte. Was wel leuk maar ik ben geen geduldige dus misschien is het dan niet voor mij weg gelegd. Ik was ook veel te koppig, je moest de club op een bepaalde manier vasthouden, dat ging langs geen meter dus ik al: ‘foert, ik hou mijn hand zoals ik wil’ 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *