Stress less: 7 tips om je niet meer te moeten haasten

Haast, iedereen heeft wel eens haast, maar toegegeven… Het is niet altijd nodig én we worden alleen maar erg gestresseerd van.

Is het wel mogelijk om je niet te haasten en toch alles gedaan te krijgen? Tegenwoordig is het ‘de mode’ om zoveel mogelijk te doen in zo weinig mogelijk tijd en wie te veel in de zetel zit, krijgt de stempel ‘coach potato’ en geloof me, die wil je niet krijgen… Werken, sporten, gezond koken en het liefst nog levenslang bijleren na je werkuren. Wie het meeste gedaan krijgt, wint! Als je het kan combineren met een grote carrière én een gezin dan ben je helemaal een topper en kijkt iedereen naar je op.

4122223330_d53d28fa5b_o

kwaliteitsvol leven

Maar is dat dan een kwaliteitsvol leven? Kunnen we niet dezelfde dingen doen, maar met minder haast en méér kwaliteit? Is eten lekkerder als je het snel op eet, is je huis beter gepoetst als je het snel doet, is de tv leuker om naar te kijken als je het wat doorspoelt (behalve de reclame dan), is een telefoongesprek leuker als je het snel kan afronden? Ik dacht het niet!

Waarom hebben we dan zoveel haast? We hebben gewoon te veel taken, we plannen te veel afspraken in, hebben te veel vrienden die we willen onderhouden, we staan niet op tijd op, we nemen geen tijd om onze taak uit te voeren, … Maar wat als we nu eens écht de tijd zouden nemen. Ik hoor je al roepen ‘maar hoe dan?!’, wel let’s see…

tips voor meer tijd

1. You only live once, maar als je goed voor jezelf zorgt, en dus gezond door het leven gaat, dan heb je nog een hele tijd te gaan hoor! Take a step back en neem op tijd en stond tijd voor jezelf.

2. Disconnect. Een smartphone is héél handig, maar geeft je extra taken, afspraken en doet je vaak tijd verliezen.

3. Doe minder! Spreid afspraken voor werk over meerdere dagen, no one will blame you, iedereen heeft werk en een huishouden. Probeer ook niet voor iedereen goed te doen en plan een catching up met je vrienden wat in de toekomst als het even wat drukker is. Je échte vrienden lopen niet weg!

4. Geef jezelf een beetje extra tijd. Zet je wekker vijf of tien minuten vroeger, zet je maaltijden voor op het werk klaar van voordien, neem in het weekend tijd om uitgebreider te koken zodat je in de week wat meer tijd over hebt. Zorg dat je tien minuten van voordien klaar kan zijn voor een afspraak, zo heb je nog altijd tien minuten over voor een ongeplande gebeurtenis. Als je denkt er in een kwartiertje te geraken, reken dan toch 20 of 25 minuten, opnieuw: no stress! Allemaal kleine aanpassingen die je dat beetje extra tijd geven, ook al blijft je dag 24 uur.

5. Je agenda is leeg?! No panic, geniet van even niets doen. Op dit moment kijk ik naar het Eurovisiesongfestival, ook al vind ik de liedjes (behalve van België dan) niet eens goed, maar toch, even genieten van ‘niets doen’ kan je echt zoveel relaxter maken! Het strijken doe ik morgen wel… (de mand staat er nu toch al twee weken)

6. De wereld zal niet vergaan als jij vijf minuten te laat bent of als je die brief nu morgen verstuurt in plaats van vandaag. Relax, take it easy, morgen is weer een nieuwe dag!

7. Neem minder verantwoordelijkheden. Als je bord te vol is, dan eet je het niet leeg. Als je te veel taken of afspraken hebt, dan kun je ze niet allemaal kwaliteitsvol volbrengen. Praat erover met je overste of plan zelf minder in op 24 uur tijd.

Eigenlijk komen deze tips allemaal bij hetzelfde uit: RELAX, morgen is weer een nieuwe dag!

Ben jij vaak gehaast? Heb je al eens geprobeerd om ‘niets’ te doen?

Bron: Zen Habits

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

3 gedachten over “Stress less: 7 tips om je niet meer te moeten haasten

 1. Kim (Groene Pumps) schreef:

  Helemaal mee eens!
  Dingen die niet leuk zijn, daar mag voor mijn part best wat haast achter zitten, gewoon omdat je dan meer tijd hebt voor de dingen die je wél graag doet. En die moet je dan ook lekker traag doen. Mindfull.
  We zijn het inderdaad niet meer gewend om “niks te doen”. En ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb zo ongeveer oneindig veel zaken op mijn To Do lijst staan en dan voel ik me al schuldig als ik er nog maar aan denk om in de zetel te gaan zitten (of dan haal ik er prompt mijn PC bij om toch nog maar snel iets te kunnen doen terwijl ik op m’n ‘luie kont’ zit).
  Ik schreef er een tijdje geleden trouwens ook al eens mijn gedacht over 🙂
  https://ktoblogt.wordpress.com/2015/04/22/het-leven-2-0-haal-ik-hier-voldoening-uit/

  • Heleen schreef:

   Leuk geschreven jouw stukje! Ik voel me niet echt schuldig bij ‘niets doen’, kan er eerder van genieten, maar moet het wel vaak ‘inplannen’, busy busy busy 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *