Trending: gezond is het nieuwe slank

Deze morgen zag ik onderstaand berichtje langskomen op Facebook. Het trok mijn aandacht, vooral door de boodschap op de foto, en ik voelde me aangesproken om ook mijn mening over ‘de focus op gezond’ te delen.

Flair - nog snel 3 kilo kwijtspelen

Ik geef Lien eerst en vooral deels gelijk. We zijn steeds meer en meer gefocust op afvallen. Dat terwijl afvallen helemaal niet de essentie zou mogen zijn. Gezond leven, bewust zijn van je eetpatroon, voldoende bewegen en je goed voelen in je vel is veel belangrijker. Het is waar dat heel wat mensen (vooral zwaarlijvige mensen dan) zouden kunnen wegzakken door alle hopeloze pogingen en ook voor niet-zwaarlijvige mensen loert het gevaar van deze trend om de hoek. Daar komen we dan bij het ‘nadeel’ van die snelle tips, niet alleen voor mensen met overgewicht.

Er zijn natuurlijk mensen die best wel 3 kilootjes kwijt mogen geraken, maar bij die ‘snel’ stel ik mijn vragen. Ik heb het artikel in kwestie niet gelezen, dus ik weet niet welke tips er precies gegeven worden, maar wanneer we gezonder gaan eten, met veel verse groenten, fruit, mager vlees, vis, … en daarbij regelmatiger gaan bewegen, dan gaan we automatisch wel wat afvallen, maar ‘snel’ is nooit echt goed. De kans dat die verloren kilootjes ook weg zullen blijven, wordt eerder klein.

Ik denk dat merendeel van de mensen die Flair lezen zelf wel beseffen of die tips haalbaar en ook echt bruikbaar zijn. Als je echt zwaarlijvig bent, weet je dat die ‘snelle tips’ je niet gaan helpen om een gezonder lijf te bekomen. Daarvoor zoek je beter professionele hulp, of ga je op zoek naar héél erg veel doorzettingsvermogen om zelf een nieuwe en gezonde levensstijl aan te vatten. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die Flair lezen en die soortgelijke tips eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Zo komen we bij nog een nadeel van dit soort artikels, het gevaar van een eventuele eetstoornis, maar die ontwikkelen zich ook niet zomaar na het lezen van een artikel zoals dit.

Mag Flair daarom dit soort artikels niet meer schrijven, is er echt een overaanbod en is het gevaarlijk? Neen! Een weekblad is en blijft ontspanning, ontspanning voor iedereen die het lezen wil. Ik lees zelf niet alle artikels in een tijdschrift, dus sla gewoon over wat je niet lezen wil en laat anderen lezen wat zij willen. Vergelijk het een beetje met alle medische informatie die op internet te vinden is. Het is er, het één wat minder juist dan het andere, dus als je écht zeker wil zijn, ga je gewoon naar de dokter.

Lien sluit trouwens af met héél wijze woorden: “Aan elke vrouw en aan elke man: je hebt maar 1 lichaam, en daar ga je heel je leven mee moeten samenleven. Waarom dan tijd verdoen.”  En inderdaad, we moeten ons hele leven met hetzelfde lichaam door het leven, dus draag er zorg voor. Niet door telkens ‘snelle kilo’s’ kwijt te spelen voor kerst of de zomer, of een andere belangrijke gebeurtenis, maar door gezond door het leven te gaan. Hoe dan? Dat lees je hier.

Wat vind jij van dit soort artikels? Mogen ze niet meer geschreven worden of vind je het er nét iets over gaan? Of kan je er wel mee leven? Laat het zeker weten in de comments!

Uiteraard sta ik open voor discussie, het is niet dat mijn mening zoveel beter is dan die van iemand anders… Ik heb dus evenveel respect voor de mening van Lien. Mocht iedereen hetzelfde denken zou de wereld niet zo kleurrijk zijn.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

2 gedachten over “Trending: gezond is het nieuwe slank

    • Heleen schreef:

      Dankje lieverd! Klopt wat je zegt maar ik vond dat flair niet zo zwartgemaakt mag worden, het is ook geen gezondheidsmagazine he:) ik heb het ook niet gelezen, dus zou niet weten of het nuttige tips zijn:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *