Goede voornemens volhouden, hoe doe je dat?

‘Goede voornemens volhouden’ moet volgens mij het meest gegooglede item zijn in de maanden januari en februari. Na het (vr)eetfestijn van de feestdagen neem je je voor het volgende jaar ‘beter’ te doen en jezelf te leren beheersen op vlak van voeding. Je begint vol goede moed: je schrijft je in bij een sportclub en test dat kookboek met gezonde recepten dat je kreeg voor kerst uit van voor naar achter en van achter naar voor.

To Do list

Plots heb je echter genoeg van die gezonde praat en blijkt die nieuwe hobby toch niet te zijn wat je dacht. Misschien had jij wel een voornemen dat niet gericht was op gezond leven, maar iets anders in je leven dat je graag wilde aanpakken? Ach wat doet het ertoe, goede voornemens, dat werkt toch bij niemand? O jawel hoor, om ze vol te houden kan je misschien enkele tips gebruiken?

je hebt niet gefaald

Zoals ik je met Nieuwjaar al vertelde: denk niet dat je volledig gefaald bent in je vorige voornemens, want dan denk je ‘het lukt toch nooit’. Zeg nooit ‘nooit’ denk ik dan! Reflecteer even over het volledige jaar: wat heb je allemaal gedaan om je doel te bereiken en ben je er toch deels in geslaagd? Schrijf het misschien eens op, dat helpt je de waarheid onder ogen te zien. Heb je toch heel wat stappen richting je doel gezet? Natuurlijk! Je hebt niet gefaald.

aanvaard een misstap

Iedereen stapt wel eens naast de weg, slaat z’n voet om en is even ‘out’. Dat kan bij het bereiken van je doel ook gebeuren. De feestdagen kunnen voor heel wat mensen een ‘grote misstap’ zijn in hun weg naar een gezonder leven. Die omgeslagen voet wil echter niet zeggen dat je nooit meer die marathon zal kunnen lopen of dat extra stuk taart zal er niet voor zorgen dat je terug 10 kilo aankomt.

elke dag is een stapje dichter

Elke dag is een stapje dichter bij je doel. Je zette al wat stappen, maar het doel dat je gesteld hebt, is er nog niet. Je wil het nog steeds bereiken? Goed zo, dat is een teken van volharding. Je wil kost wat kost je doel bereiken en bent bereid daar iets voor te doen. Neem geen twintig stappen tegelijk om in februari al met je hoofd tegen de muur te lopen, maar verdeel je doel/droom/plan in deelstappen en ga stap voor stap te werk. Stel desnoods deadlines voor jezelf.

aanvaard de realiteit

Het is wat het is, de boog kan niet altijd gespannen staan en we moeten nu eenmaal het heft in eigen handen nemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk, het wordt je niet in je schootje geworpen. Stel realistische doelen en wees realistisch in de uitvoering ervan. Dat zijn mijn tips tot succes!

Hoe houd jij je goede voornemens vol?

Bron: Foto Pixabay

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *