Of ik wel gezond zwanger ben?

Een vraag of een vaststelling die ik de laatste maanden wel meerdere keren mocht horen… Waar is al dat gezonds naartoe, Heleen? Of ik het erg vind om dat te horen? Neen, helemaal niet, want ik weet dat het wel terugkomt. Of het ooit op dezelfde frequentie als voorheen wordt, dat weet ik nog niet. Ik wil het alvast wel graag en heb wel veel ideeën, maar sinds ik zwanger ben, komen die nogal moeilijk tot uiting.

pregnant woman

Waarom dan? Tja, zwanger zijn, iedereen beleeft dat op een andere manier. Wij genieten met z’n tweetjes van de groeiende buik, de vele schopjes, maar jammergenoeg moet ik daar ook veel lichamelijke vermoeidheid bijnemen. Ik heb gewoon meer zin om in de zetel te liggen, beentjes omhoog en naar TV te kijken. That’s life nowadays. Na vijf minuten achter het kookeiland, ben ik buiten adem, dus dat probeer ik zoveel mogelijk aan manlief over te laten. Hij is geen gezonde experimenteerder, dus dat vraag ik hem dan ook niet.

Vaak vraag ik het mezelf dan ook af hoor: Heleen, is het niet tijd om wat gezonder te gaan leven? Zeker voor dat kleintje in mijn buik zou ik alles doen. Maar het-lukt-me-gewoon-niet. De gynaecoloog zei ons ‘de baby neemt gewoon wat ze nodig heeft’, dus wat er overschiet dat is dan mijn eigen probleem. Ook meerdere vrouwen die in hetzelfde schuitje zaten, zeggen ‘neem gewoon waar je nood aan hebt’.

Ik probeer mijn tussendoortjes (die in het begin vooral koekjes waren) wel te vervangen door een stuk fruit of een yoghurtje, maar veel meer inspiratie en vooral ‘goesting’ om iets op tafel te toveren is er gewoon niet. Van sporten komt er ook al niet veel in huis, maar ik probeer me toch aan mijn weekroutine van één keer yoga en één keer zwemmen (al is het maar een half uur) te houden.

Ik hoop dan ook op véél begrip van jou, de lezer, en op veel zin om toch te komen piepen of er nog iets nieuws verschenen is 😉 Je hebt vast nog niet alles gelezen wat er hier te lezen valt!

Veel liefs!

Heleen

Bron: foto Pixabay

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

8 gedachten over “Of ik wel gezond zwanger ben?

 1. Hannah schreef:

  Doe jij maar lekker waar jij je goed bij voelt lieve schat! Schuldgevoel hoef je zeker niet te hebben. Je bent zwanger, je bent een wondertje aan het bouwen daar in je mooie buikje en je hebt alle recht om daar van te genieten, maar ook om het af en toe eens wat minder te voelen. Het is hét moment bij uitstek om je te laten verwennen, voetjes in de lucht en je lekker van niemand anders aan te trekken! Sowieso meeeegatrots want man, wat doe je dat goed dat mamatje zijn! X

 2. Marianne schreef:

  Oh lieverd, maak je daar vooral niet te veel zorgen over! Laat de (soms toch wel verraderlijke) fitlifestyle je niet beïnvloeden en geniet van je zwangerschap, je verdient het. 🙂

 3. Carolien - On a Healthy Adventure schreef:

  De baby neemt inderdaad alle voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft, dus daar moet je je geen zorgen over maken! De hormonen doen wat, met voorkeur voor koekjes, maar zolang je nog genoeg fruit en groenten binnenkrijgt, zit je qua vitaminen en mineralen ook voor jezelf goed.
  Wat moeheid betreft, dat zal wel moeilijk zijn. Misschien kan je wat meer beweging in de vorm van wandelen inplannen door na of voor het eten of tijdens je middagpauze een blokje om te wandelen? Het zijn de kleine dingen die tellen, maar als het niet gaat, dan gaat het niet.
  Hoeveel weken ver ben je nu?

 4. Sofie schreef:

  Hallo Heleen, het is gek om te zeggen maar de baby is baas 🙂 ik merk zelf ook dat de ene dag de andere dag niet is. We kunnen maar ons best doen en ons goed soigneren, dan profiteert de baby daar ook van. Persoonlijk denk ik dat het niet actief sporten er een beetje voor zorgt dat die gezonde boost achterblijft (samen met die ellendige hormonen). Ik zou niks liever doen naar eens goed uitzweten en nadien trots zijn op mijn sportprestatie, maar nu gaat dat natuurlijk niet. Ik heb er de energie niet voor en die buik zit iedere dag een beetje meer in de weg 🙂 Nog even volhouden en we krijgen een pracht van een baby in onze armen en nadien kunnen we stap per stap terug de draad oppikken. Dat komt allemaal wel in orde (al moet ik mezelf ook heel vaak overtuigen van die gedachte).
  Keep up the good work, je bent zéker goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *