Ovenschotel met gehakt, fruit en sperziebonen

Even geleden deed ik een oproep om de blog wat op te vullen nu ik zelf wat minder tijd heb. Ik was dan ook helemaal blij toen ik een e-mailtje van Annemieke kreeg… Maak je klaar voor een heerlijke ovenschotel!

Recept voor Bobotie met notenrijst | eethetbeter.nl

Ruim anderhalf jaar geleden was ik in verwachting van mijn jongste zoon. Ik besloot een soort van zwangerschapsverlof van Eet het beter te nemen en deed een oproep voor gastbloggers. Gelukkig zat Heleen daar ook bij! Ik vind het supergaaf dat ik nu iets terug kan doen en het recept voor ovenschotel met gehakt, fruit en sperziebonen kan delen terwijl de aanstaande moeder op haar roze wolk zit.

Ik ben Annemieke en ik ben gek op eten! Op gezond eten wel te verstaan. Ik ben moeder van drie jongens: Tygo, Ravi en Fedde. Op mijn foodblog eethetbeter.nl deel ik recepten en tips voor het hele gezin. Omdat ik het zo belangrijk vind dat kinderen leren wat gezond en lekker is bijvoorbeeld. Kom je snel eens kijken?

Zuid-Afrikaanse Bobotie

Kennen jullie de wereldgerechten ook in België? Het zijn pakjes om zelf in een handomdraai heerlijke diners in elkaar te toveren. Aangezien ik geen fan meer ben van pakjes en zakjes, maak ik het lekker zelf. Deze ovenschotel met gehakt, fruit en sperziebonen is daar zo’n lekker voorbeeld van. Makkelijk te maken en in ons gezin altijd een groot succes op tafel!

Recept voor Bobotie met notenrijst | eethetbeter.nl

Ovenschotel met gehakt, fruit en sperziebonen

wat heb je nodig?

Voor ongeveer vier personen. Bereidingstijd is een half uur exclusief oventijd.

 • 1000 gram sperziebonen
 • 500 gram rundergehakt
 • 200 ml crème fraîche
 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 50 gram rauwe noten, zoals pistache- of cashewnoten
 • 50 gram rozijnen
 • 1 appel
 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 1 ui
 • 1 paprika en of champignons
 • 3 eetlepels kerrie
 • 4 theelepels kurkuma
 • 3 laurierbladeren
 • zout en peper
 • roomboter, ghee of kokosolie om in te bakken en om de ovenschaal mee in te vetten

Bereiding

 1. Laat de oven voorverwarmen op 175 graden.
 2. Week de rozijnen in lauw water en snijd de ui en de paprika fijn.
 3. Snijd de sperziebonen in kleine stukjes en kook ze in 15 tot 20 minuten bijna gaar. Giet ze af en zet ze ondertussen aan de kant.
 4. Verwarm de koekenpan en rooster de noten hierin. Leg ze apart.
 5. Fruit de ui in wat vet. Voeg het gehakt hieraan toe en rul het. Doe de gesneden paprika erbij.
 6. Kook de rijst volgens de verpakking.
 7. Snijd de appel en de banaan in kleine stukjes. Draai de warmtebron onder het gehaktmengsel uit en doe het fruit in de pan. Voeg de kerrie en de kurkuma toe en breng op smaak met peper en zout. Doe tot slot de (afgegoten) sperziebonen erbij en roer het ei en de crème fraîche er voorzichtig door. Schep dit in een ingevette ovenschaal, waar je de laurierblaadjes induwt. Plaats de schaal voor 20 à 30 minuten in de oven.
 8. Is je rijst gaar? Voeg hier dan de nootjes en de rozijnen aan toe.
 9. Serveer de rijst samen met de ovenschotel met gehakt, fruit en sperziebonen op een bord.

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer gezonde recepten voor het hele gezin? Kijk dan eens op www.eethetbeter.nl of volg op Facebook.com/eethetbeter of Instagram.com/eethetbeter!

Voel jij je geroepen om hier ook je zegje te doen? Aarzel dan niet om me een mailtje te sturen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *