Ik wil sporten en wel NU (inclusief motivatietips)

Heeft de titel nog veel uitleg nodig? Ik weet wel dat er best veel mogelijkheden zijn om sportief te zijn tijdens de zwangerschap, maar ergens onderweg ben ik de pedalen kwijtgeraakt… Hardlopen lukt gewoon écht niet tot het einde (tenzij je een zotte atleet bent) en zwemmen en wandelen ben ik al lang beu. Dat zorgt ervoor dat ik mijn dagen nu vul met slapen, eten en wat me- en -us-time in de vorm van boekskes en blogs lezen en mini-uitstapjes doen (met nog meer eten). Nu het einde bijna nabij is, begint het toch echt wel serieus te kriebelen om van die me-time een shoppingdag (of mag een week ook?) of een heuse sportdag te maken!

Quote - should would could - did

Shopping is cardio, maar om me op nieuwe outfits te storten, ga ik toch eerst wat aan mijn post-pregnancy figuur werken. Kwestie om geen stuks te moeten kopen die twee maten groter zijn dan mijn huidige garderobe. Maar dus… ik wil zo graag gaan sporten en liefst zo snel mogelijk, ik kan niet wachten op groen licht na de bevalling. Als niet-sporter denk je waarschijnlijk ‘in godsnaam, waar haalt ze het vandaan die goesting?’. Als jij net als ik geregeld eens je sportschoenen aantrekt, weet je wel dat het fijn kan zijn om eventjes ‘niets’ te doen, maar verschillende maanden zien voorbijtikken zonder je geliefde sport uit te oefenen, zijn echt lang…

Voor zij die de pedalen van hun sportieve carrière ook ergens onderweg verloren zijn, lijst ik graag wat tips op om je terug in te klikken…

denk aan alle voordelen

Je hebt het vast wel al gehoord… ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. Dat gezonde lichaam zou best zo lang mogelijk meegaan en daar speelt sporten een héél belangrijke rol in. Ik schreef er trouwens al eens een mooi lijstje over, dat lees je hier. Sporten heeft namelijke een ellenlange lijst van voordelen, zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

De belangrijkste vind ik persoonlijk dat het de risico’s op heel wat ziektes en aandoeningen aanzienlijk verkleint en je er gewoon echt gelukkiger van wordt. Sporten doet je beter in je vel voelen. Het leven lacht je toe met geregeld een sportief uitje op het programma!

kies sport op jouw niveau

Breekt het angstzweet je al uit bij het lezen of horen van het woord ‘sport’? Wees niet bang, je bent vast niet de enige én sport is er voor ieders niveau. Je hoeft heus niet onmiddellijk naar de plaatselijke fitness te spurten voor een jaarabonnement of het internet af te schuimen naar een sport waarbij je zo hard mogelijk gaat zweten.

Om te kunnen profiteren van alle lichamelijke en mentale voordelen van sporten, wordt aangeraden om 5 keer per week een half uur aan matige intensiteit te bewegen. Dat houdt in dat je een beetje zweet, je hartslag en ademhaling licht versneld worden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van het onderhouden van de tuin (niet op een zitmaaier het gazon maaien dus), een fietstochtje, een tandje bijsteken tijdens je wandeling (met of zonder hond), baantjes trekken in het zwembad, dansen, …

Die vijf keer aan matige intensiteit kun je ook inruilen voor een drietal keer per week 20 minuten wat steviger sporten. Hierbij moet je meer zweten en gaan je hartslag en snelheid van je ademhaling wat steviger de hoogte in. Denk aan joggen, stevig doorfietsen, fitness of een andere sport in een sportclub.

Quote - Let's go

let’s go!

Sporten hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Al deze tips zorgen ervoor dat ik binnenkort met zotveel goesting terug aan het sporten ga! Welke sport het gaat worden? Ik ga starten met de workouts van Elodie Ouedraogo uit haar book ‘Reboot’ met personal trainer Wout Verhoeven én ik ben keibenieuwd naar mijn eerste hardlooprondje… To be continued…

Heb ik je kunnen motiveren of heb jij nog fijne tips om terug aan het sporten te gaan?

Bronnen: KU Leuven, Ready 2 Improve

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *