Gezonder in 13 simpele stappen

Je denkt regelmatig wel eens ‘ik zou een beetje gezonder moeten leven’, maar steeds opnieuw stel je je nieuwe levensstijl uit. Gezond leven zou echter geen zo’n opgave mogen zijn. We hoeven het onszelf écht niet zo moeilijk te maken door alle lekkere dingen uit ons leven te bannen. Een kickstart voor een gezonder leven vind je in deze 13 stappen…

gezonder in 13 simpele stappen

 1. Drink meer water. Die tip heb je vast al duizend keer gehoord, maar water is levensnoodzakelijk én zorgt ervoor dat we minder snel toegeven aan snoepbuien.
 2. Het blijft voor velen een moeilijke, maar sla het ontbijt niet over, nooit, jamais, never! Zonder ontbijt krijg je veel sneller de neiging om (ongezond) te snacken of je bord ’s middags wat voller te scheppen. Een gezond en vezelrijk ontbijt geeft je energie tot aan het middagmaal. Probeer bijvoorbeeld eens een kommetje havermout…
 3. Plan je maaltijden. Wanneer je vooraf inplant want je gaat eten en boodschappen doet, kom je minder snel in de verleiding om een snelle afhaalmaaltijd te halen.
 4. Maak (dagelijks) verse soep. Het perfecte tussendoortje tijdens koude dagen én je maag is sneller gevuld. Soep maken vergt niet zooooveel moeite en kookkennis en je kunt bijvoorbeeld in het weekend veel groenten snijden en ze invriezen. Zo verlies je ook niet veel tijd met snijden en hoef je je soep enkel nog te koken!
 5. Vervang je gekende voedingsmiddelen door hun gezondere variant: volkorenpasta in plaats van witte pasta, volkorenbrood in plaats van wit brood, zilvervliesrijst of quinoa in plaats van gewone rijst, smeer guacamole of hummus op je boterham in plaats van vet beleg met mayonaise…
 6. Eet van een kleiner bord. Als er één tip is die je echt géén moeite kost dan is het een kleiner bordje nemen. Je hebt het gevoel veel op je bord te hebben, omdat je kleine bord helemaal vol ligt. Je zal merken dat je toch voldoende gegeten hebt, ondanks de kleinere portie.
 7. Eet rustig, kauw goed en pauzeer regelmatig. Proef wat je eet en je zult sneller merken wanneer je genoeg hebt of wanneer je gewoon aan het eten bent omdat je bord leeg zou zijn.
 8. Drink minder alcohol. Die wilde studentenjaren en zotte feestjes geraken meer en meer ‘passé’. Geniet van een glaasje alcohol, maar geniet met mate. Drink niet om te drinken of omdat iedereen nog een extra glas (of vijf of tien) neemt.
 9. Denk in kleine stapjes. Ga niet onmiddellijk keihard intensief sporten als je dit niet gewoon bent. Dagelijks een stevige wandeling is alvast een mooi begin in de goede richting!
 10. Grijp beweegmogelijkheden aan gedurende de dag. Neem de trap in plaats van de lift, wandel rond tijdens het telefoneren, maak van je luie lunchbreak een wandelpauze, …
 11. Let it go! Focus je niet op wat fout loopt of wat anders gaat dan je gedacht had, maar laat het los. Een gezonder leven is ook een leven zonder stress en met veel liefde voor onszelf. Geniet van het leven!
 12. Slaap voldoende. Tijdens het slapen herstelt onze lichaam en geest van onze dag. Je krijgt nieuwe energie om de volgende dag opnieuw te knallen.
 13. Tot slot: is je gezond leven ver te zoeken? Introduceer dan stapje per stapje en niet alles in één keer! Dat maakt de overgang een stuk gemakkelijker.

Ken jij nog simpele tips om gezonder te leven? Shoot them!

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *