Wat is nu écht de kracht van aloë vera?

Shampoos, zeep, drankjes, gel, tampons, maandverband. Noem maar iets op uit het beautydepartement en er bestaat een versie van met Aloë Vera. Ook grote gezondheidsbedrijven als Herbalife, Forever Living en LR products hebben aloë vera in hun assortiment. Maar wat is nu echt de kracht van dat groene plantje?

Toen we Rome bezochten vonden we in de serre van de botanische tuin keiveel aloëplanten. De meest bekende is de Aloë Barbadensis, Aloë Vera (echte aloë) genoemd. Deze zou dan ineens ook de meest krachtige zijn. Al eeuwenlang speelt het plantje een rol binnen de natuurgeneeskunde en er zijn dan ook al heel veel onderzoeken naar gedaan. Dé resultaten heb ik niet gevonden, Aloë Vera blijkt een moeilijk geval te zijn.

Aloë vera gel

Mocht je al eens een Aloë Veraplantje gezien hebben en een blad opengekraakt hebben, dan vond je onder de schil een bitter, geel sap, namelijk aloïne. Dit sap wordt al van vroeger gebruikt als laxeermiddel. De rest van de bladeren bevat een dikke, slijmachtige substantie die we aloëgel noemen. Het is dié gel die voorkomt in de producten die op dit moment op de gezondheidsmarkt zijn.

Behalve in de gezondheidsproducten vind je aloë vera gel ook in allerlei beautyproducten. Dat komt door de positieve effecten voor huidverzorging, brandwonden, zonnebrand, psoriasis, wondheling. Naar die gezondheidsproducten ben ik toch extra nieuwsgierig…

aloë vera voor onze gezondheid

Zoals gezegd is vooral aloïne gekend voor de laxerende werking. Ook aloë vera gel heeft deze werking ook, maar in veel mindere mate. Over de échte effecten van het gebruik van die gel is helaas weinig bekend. Wat ik belangrijk vind, is dat de bedrijven die deze gel op de markt brengen de juiste informatie geven.

Als ik de verschillende websites bekijk, durven enkele spelers toch concrete gezondheidsvoordelen naar voor schuiven bij het gebruik van de aloë vera gel. Herbalife speelt op dat vlak een veiliger spel en promoot het product ook met de smaak van mango. De aloë mango drank is bedoeld als evenwichtig alternatief voor gesuikerde frisdranken én dé manier om je vochtinname te verhogen. Geen rare (en valse) beloften dus!

aloë vera keurmerk

Om kwaliteit van aloë vera te garanderen is er een keurmerk (IASC) ontwikkeld. Producten met zo’n IASC-certificaat zouden betrouwbare producten zijn. Alle merken die ik noemde hebben overigens dit label. Lees vooral goed de verpakking en ga nooit op je eentje van start met een aloë vera kuur!

Heb jij je al in een aloë vera avontuur gestort? 

Bronnen: Goed Gevoel

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Een gedachte over “Wat is nu écht de kracht van aloë vera?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *