Over zelfbeeld en ons lichaam – laat ons onszelf zijn

Op dit moment zit ik in de tuin, in de zon, in mijn bikini. Manlief gaat vanavond in de hottub met vrienden en toch durf ik twijfelen of ik er wel mee in ga. Het is wellicht de gedachte van duizenden vrouwen (en mannen): ‘Wat gaan zij denken van mijn lichaam’. Ons zelfbeeld is soms ver weg gekropen. Wanneer die gedachte door mijn hoofd spookt, denk ik al snel ‘ik heb een kindje op de wereld gezet, mijn lichaam hoeft helemaal niet perfect te zijn’. Daarbij heeft dat eigenlijk helemaal niets met kindjes te maken. We hoeven helemaal niet perfect te zijn, laat ons allemaal onszelf zijn…

We leven nog steeds in een wereld met populaire onderwerpen als ‘afslanken’, ‘fit zijn’, duizend verschillende afslankingsmethodes en bodyshaming. Hoe ons lichaam eruit ziet of er zou moeten uitzien is niet weg te denken uit de media. We vergelijken ons maar al te graag met iemand die gelukkiger is (of lijkt) of slanker of strakker of mooier is. Of we kijken neer op iemand die dat niet is, of we zoeken gewoon naar ‘gelijkgezinden’. Veel mensen liggen echt met hun zelfbeeld in de knoop.

Toegegeven, ik zie ook wel eens een actrice of BV op televisie of in een ‘boekske’ en denk ‘zo zou mijn buik er ook wel mogen uitzien’. Ik kijk ook regelmatig in de spiegel en zie twee lovehandles die toch iets opvallender zijn dan pakweg anderhalf jaar geleden. Als ik dan ’s ochtends in de spiegel kijk ben ik dat alweer allemaal vergeten. Dat ochtendlijf is best wel strak… Wat ik je dus eigenlijk wou vertellen: ik ben eigenlijk best wel streng voor mezelf. Op datzelfde moment denk ik bij mezelf dat ik er best wel mag zijn.

Anderen hebben een hoger BMI, misschien door een ziekte, of omdat ze graag genieten van wat glaasjes wijn, een uitgebreide apero, een goed stuk vlees en een lekker dessert. Vaak zien we dan straffe reacties opduiken als die personen toch pronken met hun (zwaarder) lichaam. Hoewel ik vind dat we aan onze toekomst en gezondheid moeten denken, vind ik dat we geen recht hebben om een anders levensstijl en lichaam ongevraagd te bekritiseren.

Iemand die slank is en met zijn lichaam pronkt, krijgt meestal extreem positieve reacties van ‘babe’ tot ‘zo wil ik ook zijn’. Iemand die wat zwaarder is en met zijn lichaam pronkt, is plots extreem bewonderenswaardig om zijn/haar moed. Het vergt echter helemaal geen ‘moed’ om blij te zijn met je lichaam, hoe je er ook uitziet. Je zelfbeeld bepaalt of je blij bent met je lichaam of niet en dat is bij iedereen anders. Daar moeten we alleen maar respect voor hebben.

Dus ja: ik eet zo gezond als ik kan, ik eet graag dessertjes en ja, ik ga graag sporten én ik deel dat allemaal graag met de wereld, met zij die het willen lezen!

A flower does not think of competing to the flower next to it. It just blooms.

Krijg jij soms ongevraagde/ongewenste reacties over je lichaam of levensstijl? Hoe is het gesteld met jouw zelfbeeld?

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Een gedachte over “Over zelfbeeld en ons lichaam – laat ons onszelf zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *