Is vlees eten ongezond?

Als je de lancering van de nieuwe voedingsdriehoek gemist hebt, lees dan eerst even deze post. Als je dan goed gelezen hebt, merk je dat vlees helemaal onderaan in het kleinste puntje van de driehoek staat. Het komt erop neer dat we kleinere hoeveelheden dierlijke producten moeten opnemen en meer moeten kiezen voor vleesvervangers. Is vlees dan ongezond?

vlees

het ene vlees is het andere niet

Tegenwoordig kijken we er niet meer echt van op als mensen aangeven dat ze meer (of volledig) vegetarisch eten. Aan de oorsprong liggen ecologische ideeën, het vermijden van dierenleed of bepaalde gezondheidsredenen. Er is héél wat discussie over het wel of niet eten van vlees en in welke hoeveelheden. Het ene vlees is ook het andere niet: mager vlees is niet echt te vergelijken met rood of vetter vlees. Een algemene voedingsaanbeveling is dus niet zo simpel en er gebeuren nog steeds heel wat onderzoeken naar.

Daarnaast heb je dan nog de vleesvervangers, die vaak ook erg bewerkte voedingsmiddelen zijn met veel toevoegingen. Wie ziet door de bomen het bos nog?

wetenschappelijk onderzoek

Waar men het wel over eens is, is dat we niet té veel vlees mogen eten. Eén van de redenen daarvoor is een verhoogd risico op kanker. Dit risico ligt trouwens hoger bij bewerkt vlees, zoals bijvoorbeeld préparé. Men nuanceert wel dat je van préparé eten geen kanker krijgt. Het verband zou hem liggen in de overmatige consumptie van ijzer bij grote vleeseters. Een teveel aan ijzer kan niet opgenomen worden door ons lichaam en kan het darmevenwicht verstoren. Dit zou dan weer een verhoogd risico op darmkanker met zich meebrengen. Uiteindelijk zijn die onderzoeken ook niet helemaal waterdicht, dus het is meer een redelijke hypothese dan een waterdicht aangetoond bewijs.

Moraal van het verhaal

De moraal van élk verhaal wat voeding betreft is: zoek een voedingspatroon dat bij jou als persoon past en waar JIJ je goed bij voelt. Gezonde voeding is gevarieerde voeding. Het is belangrijk dat we uit onze voeding alle voedingsstoffen halen die we nodig hebben. Dat kun je overigens het beste week per week bekijken en niet per dag.

Ben je nog mee? 🙂 Eet jij veel vlees of bewust wat minder of zelfs helemaal geen? Laat het me zeker weten, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Bronnen: Galle, C. (2017, 4 oktober). Als vleeseter matig zijn, als vegetariër goed nadenken. De Morgen, p. 15 – GAlle, C. (2017, 3 oktober).  De burger heeft nog boerenverstand. De Morgen,  geraadpleegd via demorgen.be .

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *