Haast en spoed is zelden goed

De wekker loopt af, maar het liefst blijf je toch nog even liggen. Onmiddellijk uit je bed springen, bezorgt je alleen maar ochtendhumeur. Je wil nog snel douchen en je toch een beetje presentabel maken. Voor je het weet, is je vertrekuur bijna aangebroken. Net op dat moment loopt er iets mis… Je ontbijt gaat tegen de grond, er zit een gat in je broek of de auto wil niet starten. Gevolg? Stress, gejaagdheid én de rest van de dag lijkt er vanalles mis te gaan. Ahja, want haast en spoed is zelden goed…

tegenslag vermijden

Een tegenslag vermijden, doe je simpelweg door je wat minder te moeten haasten. Heel wat tegenslagen ontstaan namelijk door gehaast te zijn en je taak niet naar behoren uit te voeren. Wat minder haasten, kan dus al de helft van het werk zijn…

Soms heb je natuurlijk ook gewoon brute pech. Wanneer je echter wat extra tijd hebt om met die tegenslag om te gaan, ga je minder snel stressen. Minder stress zorgt ervoor dat je helderder kan nadenken. Wanneer je helder nadenkt, komt de oplossing nét iets sneller op je pad.

omgaan met een tegenslag

Gruwel je bij het idee dat je de wekker 10 minuten moet zetten? Dat kan best, onze slaap is ons namelijk heel dierbaar.

Deze week, toen de winter ons een bezoekje besloot te brengen, heb ik daar de gevolgen van gedragen. Ik blijf in het weekend in bed liggen tot ik Aline hoor (en dat durft wel eens 8u zijn). Ik stond niet héél erg op uur, maar had wel het plan om rond 10u30 de deur uit te zijn. Mijn ochtend startte vrij rustig, tot ik in sneeuw en wind op wandel ging met de hond en dochterlief. De poort besloot die ochtend eens niet open te willen gaan. Na het handmatig openen van de poort ging ik op wandel. Dankzij het fantastische weer was Aline niet echt goedgehumeurd. Al snel had ik het ook koud en besloot ik de wandeling vroegtijdig te staken.

Uiteindelijk spookten enkel nog negatieve gedachten door mijn hoofd: de poort is kapot, ik heb de hond niet lang uitgelaten, ik moet de oprit nog strooien, ik kan Aline niet alleen laten, straks moet ik door dit weer met de auto rijden, … Het werd me teveel en ik schoot in paniek. Ik-kan-dit-niet-alleen, was het enige dat ik nog kon denken.

Achteraf gezien, weet ik nog altijd niet goed hoe ik de situatie zou aanpakken. Het staat namelijk vast dat deze situatie alleen met een klein kindje, een hond en een groot huis niet echt ideaal is. Toch blijkt ook hier maar weer dat haast en spoed zelden goed is. Achteraf bleek de poort het wel weer te doen. Was het misschien een kortstondig slecht contactje, of misschien zelfs een slechte bediening door mezelf? Who knows, maar stress is dus NERGENS goed voor.

Moraal van het verhaal? Laat die tegenslag je dag niet bepalen. Probeer oplossingen te bedenken voor je probleem, zonder te panikeren. Daarnaast is er ook àltijd wel iemand die je kan helpen, durf dus die hulp in te roepen.

Maar bovenal… Haast en spoed is zelden goed 😉 Vanaf nu ga je met deze tips minder stressen en minder haasten!

Durf jij ook wel eens negatieve gedachten de bovenhand laten nemen? Heb jij nog anti-haast-tips? Deel ze zeker in de comments!

Misschien vind je dit ook interessant?

Sharing is caring!

Een gedachte over “Haast en spoed is zelden goed

  1. Anneke schreef:

    Deze optimist-tot-in-de-kist laat de negatieve gedachten ook soms eens doorkomen, hoor 😉 Niet alles in het leven is glitter en zonneschijn. Bij niemand. Eens je dat beseft en meteen daarna beseft welke goede dingen je wèl hebt in je leven, ben je terug vertrokken richting positiviteit 😉
    Maar af en toe eens goed sakkeren op een kapotte poort of kaka-sneeuw kan ook gewoon eens deugd doen. Nèh! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *